Şcoala Gimnazială Specială Transilvania  Str. Transilvaniei Nr.390, Baciu, Cluj

Hipoterapie

Hipoterapia formează o lume specială care reuneşte cai, persoane cu dizabilităţi, copii şi adulţi, voluntari şi profesionişti din domeniul medical, psihologic şi educaţional. În acest proces vieţile tuturor celor implicaţi sunt îmbogăţite.


Călăria terapeutică, partea hipoterapiei denumită şi terapie asistată de cai, terapie cu ajutorul calului sau călăria pentru persoane cu dizabilităţi, înseamnă folosirea calului în activităţi special orientate pentru a atinge o mare diversitate de obiective terapeutice: cognitive, fizice (consolidarea echilibrului, creşterea forţei musculare, normalizarea tonusului muscular, creşterea mobilităţii articulare, reducerea schemelor de mişcare greşite, îmbunătăţirea funcţiilor vitale, îmbunătăţirea apetitului şi digestiei, stimularea senzorială, emoţională, socială, educaţională şi comportamentală.


Efecte specifice ale călăriei terapeutice:

  • stimularea reacţiilor de redresare şi echilibru precum şi cele de postură

  • ajustarea poziţiei corporale normale

  • normalizarea tonusului muscular, reducerea spasticităţii şi stabilizarea     mişcărilor atetozice

  • încurajarea posturii corecte, utilizarea simetrică şi independentă a mâinilor

  • îmbunătăţirea echilibrului în şezând şi ortostatism, coordonarea abilităţilor de     prindere, aptitudinile sociale, aptitudinile de planificare a mişcării


Călăria pentru persoanele cu dizabilităţi este recunoscută ca fiind una dintre cele mai progresive forme de terapie. Abilitatea de a controla un cal ca pe tine însuţi inspiră persoanei siguranţă de sine, responsabilitate, muncă în echipă.


Elevii doritori beneficiază săptămânal de şedinţe de călăre terapeutică, la Asociaţia Descoperă Natura, unde sunt însoţiţi şi asistaţi de persoane specializate în hipoterapie, de profesorii responsabili din partea şcolii şi de părinţii care doresc să participe.