Şcoala Gimnazială Specială Transilvania  Str. Transilvaniei Nr.390, Baciu, Cluj

Kinetoterapie

Şcoala Gimnazială Specială Transilvania deţine două săli de kinetoterapie dotate cu aparate speciale pentru recuperarea copiilor cu deficienţe psihoneuromotorii grave, dar şi deficienţe fizice de postură şi aliniament al coloanei vertebrale şi membrelor.    Sălile sunt dotate cu bări paralele, spalier, bănci de gimnastică, masă de terapie, saltele şi obiecte adaptate pentru jocuri dinamice curative. Una dintre săli este dotată cu un bazin cu bile folosit pentru reeducarea deprinderilor motorii grosiere şi pentru despasticizare.

În şcoală lucrează o echipă de kinetoterapeuţi care acoperă nevoile de dezvoltare şi recuperare a tuturor elevilor. Aceştia lucrează după programe individualizate în funcţiie de diagnosticele elevilor.

Obiectivul universal valabil al activităţii este (re)dobândirea funcţionalităţii şi independenţei.

Majoritatea copiilor din şcoală sunt diagnosticaţi cu encefalopatie infantilă sechelară. Astfel tratamentul kinetic trebuie condus spre următoarele rezultate:

  • schimbarea posturii nefireşti a copilului

  • reducerea hipertoniei, a spasticităţii sau a spasmelor intermitente, astfel încât mişcarea să se facă fără efort deosebit, creşterea tonusului muscular la elevii cu paralizii flasce, atetozici sau ataxici

  • dezvoltarea mişcărilor importante: controlul capului, întoarcerea de pe o parte pe alta, şederea, îngenuncherea, staţiunea bipedă şi mersul

  • reeducarea echilibrului în toate poziţiile şi activităţile

  • reeducarea sensibilităţii şi a propriocepţiei

  • prevenirea contracturilor şi a diformităţilor la copii mici şi ameliorarea la copii mari

  • prevenirea necesităţii actului chirurgical sau amânarea acestuia când este posibil

  • învăţarea mişcărilor obişnuite vieţii de toate zilele


În funcţie de fiecare copil, programele de terapie de recuperare diferă prin modul de abordare. Astfel, cu unii copii programul de exerciţii este efectuat strict, dupa comandă, iar cu alţii, terapia se face sub formă de jocuri.